In urma cercetarilor efectuate de specialistii romani asupra catinei albe din flora spontana si din culturi, in comparatie cu catina din alte tari europene si asiatice, s-a evidentiat un continut foarte ridicat de principii active necesare organismului. In afara de fructe, de la catina se folosesc semintele, frunzele si scoarta, care contin numeroase principii active (au fost identificate peste 200).
Catina este folosita sub diverse forme, prezentate in cele ce urmeaza.
- Pulbere de catina uscata. Se obtine din fructe uscate de catina, care se macina cat mai fin. Este indicat ca pastrarea sa se faca in borcane de sticla, pentru a nu se pierde din fractia uleioasa. Pulberea este utilizata pentru intarirea sistemului imunitar.
- Macerat de catina uscata, obtinut in apa la temperatura camerei. Cu adaos de miere lichida, este un produs energizant usor de asimilat, cu actiune de stimulare a poftei de mancare, de combatere a asteniei si evitare a avitaminozei.
- Sirop si nectar de catina, in general cu adaos de miere, pentru a combate gustul astringent. Au efecte energizante si maresc rezistenta organismului la efort. Utilizate in tratarea cazurilor de alcoolism, anemii, astenii, stress, gingivite. Asociate cu o alimentatie lactovegetariana, au un efect regenerant si detoxifiant foarte puternic, fiind indicate in boli ale sistemului respirator (bronsita cronica, astm, infectii respiratorii ale persoanelor care lucreaza in mediu toxic), stari depresive, infectii virale (herpes, hepatita A, hepatita B, HIV);
- Ulei de catina. Dupa uleiul de palmier, este al doilea ca bogatie in vitamina E si este folosit in scop profilactic pentru incetinirea proceselor de imbatranire si prevenirea aparitiei cancerului, precum si ca imunomodulator si tonic general in situatii de stress. Pentru uz intern uleiul de catina se foloseste ca adjuvant in tratamentul unor afectiuni cardiovasculare, datorita protectiei coronariene si in afectiuni ale aparatului digestiv. Are activitate deosebita in hepatitele cronice, afectiuni urogenitale, afectiuni neurologice si psihice. In literatura de specialitate se evidentiaza activitatea antianemica si rolul exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare (hemeralopie, prezbitism, cheratomalacie, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataracta) datorita continutului mare in beta-caroten. Pentru uz extern este folosit in afectiuni dermatologice (psoriazis), afectiuni ORL cu componenta atopica si inflamatorie, tratamentul local al eczemelor, arsurilor termice si chimice, degeraturilor, alergodermiilor, ranilor cu vindecare lenta. Este singurul produs natural recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de alta natura. Cosmonautii rusi au folosit creme pe baza de catina pentru a se proteja fata de radiatiile cosmice.
- Concentrate in principii active. Se utilizeaza cu rezultate spectaculoase in geriatrie, tratarea depresiilor, a bolii Parkinson, precum si a tumorilor, adenoamelor si leucemiei;
- Preparate cosmetice pe baza de ulei de catina, respectiv unguente, creme antirid si nutritive, geluri si lotiuni de protectie si intretinere, datorita actiunii sale revitalizante si hidratante pentru ten.
- Ceai de catina (din fructe, frunze sau scoarte).
Produsele obtinute din catina constituie complemente alimentare care ajuta organismul sa-si regleze functionarea si sa aiba o imunitate ridicata.
Este recomandata utilizarea fructelor de catina cat mai aproape de starea lor naturala, ca atare sau sub forma de extracte care sa cuprinda totalitatea principiilor active. Deci se recomanda mai putin ceaiurile si mai degraba extractele uleioase de catina, deoarece extractele apoase obtinute la temperatura ridicata nu extrag decat substantele hidrosolubile, fiind excluse vitaminele liposolubile (A, D, E, K) care se pierd. Din aceste motive se prefera maceratele la rece.
< Up | Home >