Catina - planta miracol



Catina alba, denumita stiintific Hyppophae rhamnoides, este o planta perena din categoria arbustilor, apartinand genului Hyppophae si familiei Elaeagnaceae. Planta are un sistem radicular puternic si tufe dense. Radacinile sale formeaza noduli si cresc repede, fapt care confera catinei rezistenta la seceta si la temperaturile scazute din timpul iernii, precum si o mare adaptabilitate fata de calitatea solului. Catina este utilizata pentru combaterea eroziunii solurilor, fixarea nisipurilor si ameliorarea calitatii solului.


Toate organele catinei si indeosebi fructele si semintele au o compozitie care abunda in substante biologic active, cum sunt aminoacizii, acizii grasi saturati si nesaturati, microelementele, fitohormonii etc. (au fost identificate peste 190 de asemenea substante). Din acest motiv, catina are o mare valoare pentru ingrijirea sanatatii, atat sub aspect profilactic, cat si terapeutic, fiind folosita in mod empiric inca din antichitate si atragand in ultimele decenii atentia specialistilor din diverse domenii, pentru multiple utilizari.


Ca element al florei spontane, catina este raspandita indeosebi in Europa si in Asia, fiind introdusa si in cultura, atat pentru valorificarea industriala a materialului vegetal, cat si pentru combaterea eroziunii solurilor. China detine cele mai mari suprafete de catina (peste 1,5 milioane de hectare) si o experienta milenara in valorificarea acestei plante, in prezent in China functionand peste 200 de unitati industriale de prelucrare a catinei. Ca recunoastere a acestui fapt, Centrul International de Cercetare si Perfectionare Profesionala privind Catina (abreviat in limba engleza ca ICRTS) isi are sediul la Beijing. Acest centru are ca principala misiune promovarea unei plante cu un potential considerabil dar inca putin utilizat, care poate contribui intr-un mod decisiv la dezvoltarea regiunilor aride si semi-aride si a zonelor muntoase fragile, expuse alunecarilor de teren, precum si la solutionarea unor probleme de sanatate de dimensiuni globale.


ICRTS este organizat sub egida Asociatiei Internationale pentru Catina (ISA in limba engleza), care urmareste promovarea utilizarii multiple a catinei pentru protectia mediului inconjurator, dezvoltarea economica a unor zone defavorizate si ameliorarea sanatatii populatiei, prin:


Comisia Europeana a finantat cu 500 000 de euro proiectul “Constituirea unei retele euro-asiatice pentru dezvoltarea strategiilor de intensificare a utilizarii durabile a catinei” (EAN-SEABUCK), derulat pe intervalul septembrie 2005 - august 2007. Proiectul face parte din categoria actiunilor suport specifice, in cadrul tematicii privind securitatea alimentara din PC6 si are drept coordonator Centrul de Transfer Tehnologic din Bremerhaven, Germania, iar ca parteneri firma NIG Nahrungs - Ingenieurtechnik GmbH, ICRTS din China si un institut de cercetari silvice din Rusia.


Obtinerea unor substante biologic active in vederea utilizarii acestora sub forma unor preparate farmaceutice sau cosmetice, ori sub forma unor suplimente alimentare, inclusiv pentru animale, este posibila aplicand o tehnologie adecvata de extractie, separare si concentrare. In acest domeniu se inscriu si eforturile CTT - ECOTECH din cadrul SC CCMMM SA Bucuresti, care se bucura de colaborarea celui mai important specialist roman in domeniul catinei, prof. dr. Ion Brad, alaturi de eforturile altor cercetatori din Romania si din strainatate.


Recent, lucrarea “Tehnologie si instalatie pentru obtinerea de produse fitofarmaceutice din catina alba” a obtinut medalia de aur la al X-lea Salon International de Proprietate Industriala “ARCHIMEDES 2007” de la Moscova. Importante distinctii au fost acordate in ultimii ani colectivului CCMMM si la alte saloane de inventii de mare reputatie pe plan international (Bruxelles - 2003, Geneva - 2004, Paris - 2004, Sevastopol - 2005, Chisinau - 2005), pentru produse si tehnologii din sfera industriei alimentare si indeosebi din industria berii, care implica operatiuni de ameliorare calitativa cu extracte de catina.


Colectivul CCMMM si colaboratorii sai a elaborat numeroase cercetari cu rezultate brevetate sau publicate referitoare la efectele terapeutice ale catinei albe si la bazele biochimice ale acestora, precum si la obtinerea unor preparate continand principii active din catina alba, de uz farmaceutic si cosmetic, sau pentru alimentatia umana si veterinara. Valorificarea pe scara industriala a acestor cercetari se afla deocamdata intr-un stadiu incipient.


Bibliografie



Home